Schoonmaak in de coronatijd

Terugblik schoonmaak

 

Het is de afgelopen maanden erg lastig geweest voor bedrijven om nog goed te blijven functioneren. De schoonmaak is echter heel belangrijk geworden voor alle bedrijven. Hierin is echter een tweedeling te vinden. Aan de ene kant is de vraag naar hygiëne en desinfectie gigantisch gestegen sinds de coronacrisis. Maar aan de andere kant ging de complete recreatie- en evenementenbranche op slot. Ook gingen vele mensen thuis werken, wat erin resulteerde dat kantoorpanden er verlaten bij lagen. Bioscopen, musea, dierentuinen en noem maar op hadden opeens geen schoonmaak meer nodig. Aangezien er geen mensen meer kwamen was er ook geen vervuiling meer. In deze branches is de schoonmaak dus minder noodzakelijk geworden, en heeft een behoorlijke klap ontvangen.

 

Wat is er veranderd?

Vele bedrijven hebben geen schoonmaak meer nodig doordat mensen vooral thuis werken. Hierdoor zijn op veel plekken de schoonmakers overbodig geworden. Hierdoor hebben vele schoonmaakbedrijven een overschot aan personeel. Niet iedereen konden ze meer kwijt. Er moest dus behoorlijk was gebeuren om iedereen aan het werk te houden. Gelukkig waren er ook bedrijven die zijn deuren openhield. Hier was dus weer extra vraag naar schoonmaak. Daardoor konden we hier meer mensen kwijt.

 

Zijn er ook kansen?

Vakantie in eigen land is populairder geworden door de coronacrisis. Er wordt een grote drukte verwacht in de vakantiehuisjes in Nederland. Al deze extra verhuurde huisjes zullen dus ook schoongemaakt moeten worden. Er zal dit jaar 20 à 25 procent meer schoonmakers nodig zijn vergeleken met vorige jaren. Dit komt ook omdat alles nog extra goed gereinigd moet worden. Het is voor veel vakantieparken lastig om housekeeping-medewerkers te vinden, dit komt mede doordat de meeste vakantieparken vrij afgelegen liggen en dus qua reisafstand ver weg.

 

Hoe nu verder?

Hoelang de coronacrisis nog zal gaan duren weet niemand. Ondertussen zijn er alweer een aantal bedrijven die langzaam hun deuren weer gaan openen. Maar de evenementen- en recreatiebranche zal voorlopig nog gesloten blijven. Het grote voordeel is dat hygiëne voorlopig een belangrijke rol zal blijven spelen. Er zijn dan ook wel een aantal ontwikkelingen die zich plaatsvinden op lange termijn. Denk hierbij aan:

 

Slimmer en efficiënter werken

Er moet efficiënter met de tijd omgegaan worden. Denk hierbij aan het inzetten van machines. Machines zijn makkelijk en snel en zullen dus veel tijd besparen. Ook zijn machines wendbaar een overal te gebruiken. Deze zullen dus een nog grotere rol gaan spelen in de schoonmaak branche. Het zorgen voor de juiste luchtreiniging heeft ook groot effect op de hygiëne. Dit komt omdat dan na het schoonmaken niet de vervuilde lucht het oppervlak verontreinigd.

Focus op goede reiniging en niet alleen de visuele schoonmaak

Voorheen werd alleen gelet op de visuele viezigheid weghalen. Denk hierbij aan de koffiekringen die op het bureau staan. Tegenwoordig moet alles goed gereinigd worden, dit begint bij schone materialen. Maak dus ook de spullen regelmatig schoon. Dit zorgt ook voor een langere levensduur.

 

Hoe kan VLS helpen?

Bij VLS is het in het begin ook erg druk geweest. Ondanks dit zal VLS 24/7 klaarstaan voor uw bedrijf en de optimale reiniging verzekeren. Door het gebruik van de glansrijke formule en het goed opgeleide personeel, kunnen we garanderen dat iedereen optimaal werk verricht. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is. Het is dan ook erg belangrijk voor VLS dat de klant tevreden is.