Branches over de 1,5 metereconomie

1,5 meter afstand houden van elkaar is 1 van de maatregelen in de strijd tegen corona. Branches spelen hier verschillend op in. Een hovenier werkt maximaal 5 minuten samen met zijn collega binnen 1,5 meter afstand. En een strandtentexploitant werkt vanaf 1 juni met uitserveertafels.
De verwachting is dat de 1,5 metersamenleving langere tijd aanhoudt. Ook als het kabinet de coronamaatregelen versoepelt. Premier Mark Rutte heeft brancheorganisaties opgeroepen om met voorstellen te komen voor invulling van de 1,5 metereconomie. Zij werken hiervoor plannen uit, en bieden ondersteuning aan hun leden. KVK vult dit artikel aan als deze plannen bekend zijn. Rabobank concludeert na onderzoek dat bijna 90% van de economische activiteit in Nederland mogelijk is met 1,5 meter afstand tot anderen.

VNO-NCW

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “We zullen nog een tijd met de 1,5 meterregel moeten werken om verspreiding van het virus te voorkomen. Zeker in de opstartfase, als gesloten sectoren weer voorzichtig open kunnen. Met goede protocollen – waarvan er nu tientallen klaar zijn – kunnen we dit voor veel sectoren in goede banen leiden. Ook zullen veel sectoren dan nog steeds verliesgevend zijn. Als je in plaats van 10 man in je kroeg nog maar een paar gasten binnen mag laten, dan lijd je verlies. Dit vraagt dus een vorm van compensatie waar we met de overheid naar moeten kijken.”

Horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vertegenwoordigt 22.000 bedrijven in de gastvrijheidssector. KHN heeft een concept-protocol ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met voorstellen voor randvoorwaarden waarbinnen horecaondernemers de 1,5 metereconomie invulling kunnen geven. KHN heeft hierbij duidelijk kanttekeningen geplaatst. Dat ‘social distancing’ en 1,5 meter afstand voorlopig leidend zijn als de horeca straks weer opengaat, is duidelijk. En in flink wat situaties is dat technisch ook mogelijk. Maar voor veel horecazaken zal het financieel niet rendabel zijn. “De gevolgen van de coronacrisis voor onze branche zijn ongekend”, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. “Wij doen er alles aan om horecaondernemers te helpen om deze storm te doorstaan. We roepen het kabinet ook dringend op snel met aanvullende steunmaatregelen te komen.”

Strandtenthouders

De Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen (VSS) is klaar voor de 1,5 metereconomie. Strandtenthouders hebben genoeg ruimte om tafels 1,5 meter uit elkaar te zetten. Ze gaan werken met uitserveertafels. De gast haalt hierbij zelf zijn bestelling op. Na betaling begeleidt de bediening de klant naar buiten via een aparte uitgang. Daarna worden de tafels leeggeruimd en ontsmet. Strandtenthouders in Scheveningen zetten minder personeel in. Zo voldoen zij naar eigen zeggen aan de RIVM-richtlijnen.

Detailhandel

Koninklijke INretail, brancheorganisatie voor 13.000 winkels in non-food, werkt volgens het protocol Veilig winkelen en het branchespecifieke protocol voor diverse branches. Omdat kopen in een tuincentrum echt anders is dan winkelen in de binnenstad. Ondernemers kunnen met het brancheprotocol en de bijbehorende checklist hun winkels zo optimaal klaarmaken voor de 1,5 metereconomie.

“Winkelen wordt anders, meer doelgericht en meer lokaal door de richtlijnen van de overheid”, zegt directeur Jan Meerman. “Altijd geldt: hoe meer aandacht voor de klant in het hele koopproces, hoe positiever de ervaring wordt. In de 1,5 metereconomie is dit extra belangrijk. Vanaf thuis online bij de klant tot en met de winkelaankoop, of thuisbezorging dankzij een lokaal samenwerkingsplatform.”

Zakelijke dienstverlening

Platform Zakelijke Ondernemers (PZO), werkt voor 20.000 zzp’ers in de zakelijke dienstverlening. “Voor veel zelfstandigen is op 15 maart 2020 hun werk van het een op het andere moment volledig weggevallen. Dat doet pijn en dan heb je iemand nodig die voor je in de bres springt”, legt Margreet Drijver, directeur van PZO uit. “We kijken ook vooruit. Hoe ziet de wereld er straks uit? Wat betekent dat voor het inkomen van veel zelfstandigen en voor de inrichting van hun werk? Hoe kunnen ze inspelen op het ‘nieuwe normaal’, vernieuwen, nieuwe diensten en producten ontwikkelen en hoe kunnen ze dat eventueel ook samen met anderen doen? Maak van de nood een deugd.”

Klusbedrijven

Branchevereniging voor klussenbedrijven Vlok heeft 1.000 aangesloten klusbedrijven. Deze bedrijven werken volgens het protocol Samen Veilig Doorwerken. “Juist in deze tijd van onzekerheid en (gezondheids)risico’s is het van groot belang duidelijke afspraken te maken”, vertelt Dennis Kosten, directeur van Vlok. Informeer vooraf bij je opdrachtgever of er gewerkt kan worden en maak concrete afspraken over 1,5 meter afstand, hygiëne en de eventuele consequenties hiervan op doorlooptijd en materiaalleveranties.

Garagebedrijven, rijschoolhouders, fietsenwinkels

BOVAG vertegenwoordigt 14 sectoren met in totaal 9.000 bedrijven, van garagebedrijven en fietsenwinkels tot rijscholen. Sommige sectoren, zoals rijscholen, liggen voor 100% stil. Andere sectoren hebben hun daling tot 25% weten te beperken. “Onze leden houden over het algemeen rekening met een daling van bijna 50% van de omzet”, vertelt voorzitter Han ten Broeke. “Het zicht op de 1,5 metereconomie nodigt uit tot creativiteit.

Voor vrachtwagens denkt BOVAG aan het plaatsen van een plexiglas scherm in de cabine, zodat instructeur en leerling toch samen de weg op kunnen. Autorijscholen kunnen herstarten met het geven van auto-, brommer- en motorrijlessen, als zij zich houden aan de richtlijnen in dit protocol.

BOVAG adviseert ondernemers om ook aan hun toekomst te denken in het postcoronatijdperk. “Samen met aangesloten ondernemers hebben we hiervoor een Corona-Taskforce opgericht. We helpen onze leden om veilig en slim om te gaan met de coronacrisis; nu én daarna”, legt Ten Broeke uit.

Hoveniers en groenvoorzieners

Branchevereniging VHG vat het protocol Samen Veilig Doorwerken samen in een overzichtelijk handvat. VHG adviseert bedrijven in groenvoorziening om zo veel mogelijk alleen te reizen naar een klus. Gezamenlijk gebruikte apparatuur moeten ze regelmatig reinigen en desinfecteren. Voor sommige klussen is dicht bij elkaar werken noodzakelijk. VHG adviseert bij deze klussen niet langer dan 5 minuten binnen 1,5 meter van elkaar te werken.

Sportscholen

NLActief met ruim 1000 aangesloten sportscholen, heeft een duidelijke invulling voor sporten op 1,5 meter afstand. Sportscholen voeren regie over het aantal mensen in een accommodatie met een app of pasjessysteem. Leden reserveren bijvoorbeeld via een app een bepaald tijdslot. In de accommodatie komt een looproute. Sportschoolhouders kunnen toestellen afplakken om 1,5 meter afstand te garanderen, kleedkamers afsluiten en de toestellen vaker reinigen. Bij groepslessen bakent de instructeur op de vloer af waar mensen mogen staan.

Leveranciers van bouwmachines en transportmaterieel

BMWT, belangenbehartiger van 96 leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel ziet dat de behoefte om veilig met machines te kunnen werken onveranderd groot is. Wel worstelen de ondernemers met het feit dat klanten bezoekers weren of denken dat zaken niet corona-veilig kunnen worden uitgevoerd. Met het protocol Samen Veilig Doorwerken en een appendix geeft BMWT handvatten om te zorgen dat dit wel kan. Daarnaast gaat het protocol in op de mogelijkheid om verantwoord machines te kunnen blijven kopen/verkopen en gebruikerstrainingen te geven. Uitgangspunt hierbij is voorkomen dat mensen elkaar op welke manier dan ook besmetten.

“Veilig werkmaterieel dat zonder onderbrekingen kan worden ingezet, is belangrijk om de Nederlandse bedrijvigheid en samenleving draaiende te houden”, zegt directeur Jan Holmes. “BMWT-monteurs zetten zich daar graag voor in. Onder normale omstandigheden, en juist in een bijzondere tijd als deze. Dat kan ook, indien de juiste veiligheidsmaatregelen zoals beschreven in het protocol worden toegepast.”

Kunstencentra, muziekscholen en volksuniversiteiten

Cultuurconnectie is de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk. Onder de 146 leden bevinden zich centra voor de kunsten, volksuniversiteiten, muziekscholen, docentencollectieven en provinciale ondersteuningsinstellingen voor kunst en cultuur. Cultuurconnectie beheert een microsite met relevante informatie over de coronacrisis. En ze ontwikkelt in samenwerking met partners een branchespecifiek coronaprotocol met informatie over werken op een veilige en verantwoorde manier, gebaseerd op de landelijke richtlijnen en voorzorgsmaatregelen.

Beroepsgoederenvervoer en logistieke dienstverlening

Transport en Logistiek Nederland behartigt de belangen van 5.000 bedrijven in het beroepsgoederenvervoer en logistieke dienstverlening op lokaal/regionaal, nationaal en internationaal niveau. In de sector transport en logistiek is een fors aantal bedrijven dat (nog) geen gebruik kan maken van de overheidsregelingen voor financiële steun. Terwijl in deelsectoren de omzet soms is gedaald met tientallen procenten tot zelfs meer dan driekwart. TLN zet in op aanpassing van de overheidsregels om onevenwichtigheden in de regelgeving weg te werken.

De sector (werkgevers- en werknemersorganisaties gezamenlijk), heeft samen met de overheid een werkbaar protocol opgesteld zodat veilig werken, met inachtneming van de criteria van het RIVM, mogelijk is. Dit geldt voor nu, maar is ook leidraad voor het werken in de 1,5 metereconomie. “De veiligheid van werknemers staat hierbij voorop. Tegelijkertijd willen we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk kan worden doorgewerkt. Behoud van werk en inkomen en het voorkomen van faillissementen is de uitdaging waar we met elkaar voor staan. Zonder de gezondheid van werknemers in gevaar te brengen”, zegt Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek, namens de hele sector.

Meer nieuws:

Bron: www.KVK.nl