5 aandachtspunten voor VvE’s bij gevelonderhoud

5 Aandachtspunten voor de VvE bij gevelonderhoud

De daken, de funderingen en de gevels zijn wellicht wel de belangrijkste onderdelen van een pand. Niet alleen voor bedrijfspanden maar ook voor woningen. In het geval van woningen is een vereniging van eigenaren verantwoordelijk voor het beheren van de gevels. Die gevels in kwestie krijgen door de jaren heen veel te verduren. Denk maar aan het groeien van mossen en algen, maar ook het toenemende noodweer in Nederland is een belangrijke factor. Om de kwaliteit van gevels te bewaren is onderhoud en reiniging aan de gevels cruciaal. Om die reden zijn hieronder 5 aandachtspunten benoemd die duidelijkheid geven over het onderhoud aan gevels.

1. Voegwerk aandachtspunt bij gevelonderhoud
Vaak bestaan gevels uit metselwerk. Het is belangrijk dat bij gevels van bakstenen het voegwerk regelmatig goed wordt gecontroleerd. Het controleren hiervan is specialistisch werk en haast niet met het blote oog te zien. Daarnaast bevinden voegen zich ook op grote hoogte en deze dienen te worden gecontroleerd door een specialistisch iemand. ontbrekende voegen kunnen leiden tot vocht in de bakstenen, vocht in de spouw en zelfs met als resultaat lekkages in de woningen. VLS Groep is gespecialiseerd in gevelonderhoud en passen de juiste technieken toe en maken gebruik van de beste producten.
2. Spouwankers
Spouwankers verbinden het binnenblad van de gevel aan het buitenblad. Ze houden de buitengevel dus bij de binnengevel. Vaak zijn spouwankers van metaal, waardoor ze kunnen gaan roesten als de spouw vochtig is. Als de spouw bij het isoleren is volgespoten, kan het vocht in het isolatiemateriaal blijven staan, met roestvorming als gevolg. Dat kan nog sneller gebeuren als het voegwerk slecht is, waardoor vocht kan binnendringen.
3. Opletten met reinigen van de gevel
Reiniging van de gevel is van belang voor het behoudt van de gevel. Om die reden is het belangrijk dat er voorzichtig om gegaan wordt met de reiniging van gevels. Ook bij het verfvrij maken van geverfde gevels moet met de nodige zorg gebeuren. bij het gebruik van verkeerde materialen kunnen er permanente beschadigingen ontstaan aan de gevels met gevolgen van dien.
4. Tijdstip gevelonderhoud essentieel
Tot slot het tijdstip waarop gevelonderhoud wordt uitgevoerd. Het beste kan de VvE dat voor de winter doen. Als er vocht in de muren komt, kan dat door bevriezing uitzetten. En dat leidt tot extra schade aan de voegen of de stenen. Als het gevelonderhoud dus wordt uitgevoerd voordat er vorst komt, kan dat de VvE veel extra kosten besparen.
5. Het gebruik van stoomcleaning
Bij stoomcleaning wordt de gevel onder hoge druk gereinigd met warm water. Deze methode is een goede niet agressieve manier om gevels te reinigen. Dit met als resultaat dat het goed toepasbaar is op monumentale panden. daarnaast is stoomcleaning ook goed toepasbaar op kalkzandsteen en bakstenen gevels.

Voor informatie met betrekking tot het onderhoud van gevels kunt u contact opnemen met de specialisten van VLS Multiservice via 0786191919 of per email vls@vls.nl.

Meer Nieuws