Nieuws


Ondernemend Nederland in een stroomversnelling óf in drijfzand?

07 nov 2017
 POSITIEF ONDERNEMERSKLIMAAT

Positief is dat het kabinet inziet dat de twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte en het rigide ontslagrecht een grote belemmering is voor werkgevers om mensen aan te nemen. De combinatie van maatregelen op het gebied van ontslagrecht, de loondoorbetaling bij ziekte en flexibele arbeid moet meer ruimte geven aan werkgevers en ondernemers om mensen werk te bieden. Daarbij moet goed worden bekeken hoe zaken uitpakken voor met name kleinere bedrijven. Zo moet ontslag makkelijker worden. De plannen voor loondoorbetaling moeten echt de belemmeringen in de praktijk wegnemen, zoals de zware re-integratie-verplichtingen, en tot lagere lasten voor mkb-ondernemers leiden.

DESASTREUZE IMPACT

Naast dit goede nieuws zit er toch een addertje onder het gras, zo wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent en dat kan grote gevolgen hebben. Eerdere onderzoeken van branches laten een desastreuze impact van btw-verhoging zien op omzet, werkgelegenheid en weglekeffecten aan de grens. 'De maatregel treft met name hardwerkende ondernemers op de binnenlandse markt die het in de crisis zeer moeilijk hebben gehad en nu weer opkrabbelen', aldus Van Straalen.

COMPENSATIE

Het kabinet komt dan wel met een koopkrachtimpuls voor burgers via de inkomstenbelasting, maar het is maar zeer de vraag of en in hoeverre die de pijn in de betreffende branches verzacht. 'Het kabinet moet dat daarom goed laten doorrekenen', vindt de voorzitter van MKB-Nederland. ‘Mocht de btw-verhoging er dan toch komen, dan wil hij dat ondernemers worden gecompenseerd. 'Maar eerst die impact assessment. Dan kan compensatie ook gerichter worden ingezet.'


 
« Terug
 
VLS Barometer

De VLS Barometer is een kwaliteitsmeetinstrument speciaal ontwikkeld voor onze bestaande klanten. Mocht u nog geen klant zijn van VLS dan kunt u deze als kwaliteitscriterium gebruiken.

Interesse? Vul dan de VLS Barometer hier in.

VLS on tour
Schoonmaakpoll

Wat vindt u na het schoonmaken belangrijk?