Nieuws


OHSAS 18001 bedreiging VCA?

06 jul 2017


OHSAS 18001 versus VCA

OHSAS 18001 en VCA (Veiligheids Checklist Aannemers) zijn normen met een vergelijkbaar doel: het verminderen en beheersen van arbeids- en veiligheidsrisico’s. De wijze waarop dit met VCA en OHSAS 18001 wordt ingevuld is deels overlappend en deels verschillend. Voor bedrijven die twijfelen tussen OHSAS en VCA en voor opdrachtgevers die een certificaat vragen, hebben we voor een paar belangrijke thema’s de verschillen op een rijtje gezet. Onderstaand overzicht is dus niet volledig. OHSAS 18001 is een internationale norm voor arbomanagementsystemen (die wordt vervangen door de in ontwikkeling zijnde ISO 45001). De VCA wordt vooral in Nederland en enkele omringende landen toegepast.


Compleet managementsysteem <> checklist


OHSAS 18001 omvat de gehele cyclus van beleid maken, uitvoeren, controleren en verbeteren. De organisatie bepaalt zelf op basis van de arbogevaren en risico’s de doelstellingen en maatregelen. De naleving van wet- en regelgeving is daarbij een integraal onderdeel. De VCA is een checklist die zich primair richt op de uitvoering van werkzaamheden. De doelstelling is voorgeschreven en richt zich op ‘ongevallen met letsel met uitzondering van EHBO-gevallen’. Daarnaast zijn er meer maatregelgerichte doelstellingen. Naleving van wet- en regelgeving is bij VCA geen item.


Gehele organisatie <> alleen risicovolle functies


OHSAS gaat uit van alle activiteiten en processen en de arbogevaren en -risico’s daarvan voor alle medewerkers. Bij de VCA gaat het primair om de risicovolle functies in de uitvoering.


Samengevat


Samengevat biedt OHSAS 18001 een organisatie meer mogelijkheden om zelf keuzes te maken om de arboprestaties continu te verbeteren en is het gericht op alle risico’s voor de gehele organisatie. Daarnaast is de naleving van wet- en regelgeving met OHSAS 18001 geborgd.

Note: De VLS Groep is sinds 2008 voor OHSAS 18001 gecertificeerd en sinds 1992 voor de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA) en bedient hierdoor op een doordachte en veilige methodiek een brede groep opdrachtgevers van haar schoonmaakdiensten.

 
« Terug
 
VLS Barometer

De VLS Barometer is een kwaliteitsmeetinstrument speciaal ontwikkeld voor onze bestaande klanten. Mocht u nog geen klant zijn van VLS dan kunt u deze als kwaliteitscriterium gebruiken.

Interesse? Vul dan de VLS Barometer hier in.

VLS on tour
Schoonmaakpoll

Wat vindt u na het schoonmaken belangrijk?